Kulturistika, fitness - Zdravé oči nejsou jen v mrkvi aneb 10 potravin pro dobrý zrak

Zdravé oči nejsou jen v mrkvi aneb 10 potravin pro dobrý zrak

Zdravé oči nejsou jen v mrkvi aneb 10 potravin pro dobrý zrak

Chceš mít zdravé oči? Dej si mrkev! Známá rada předávaná z generace na generaci je hodně, ale hodně neúplná. Podle odborníků existuje výrazně více potravin, které mají pozitivní vliv na dobrý zrak. I když ani dodržování správného jídelníčku vám nemusí pokaždé zaručit, že se v životě obejdete bez brýlí či se vyhnete očním vadám.

Tuňák, vejce, borůvky, kapusta nebo třeba česnek. Odborný server zeleny-zakal.cz sestavil deset skupin potravin, které mají prokazatelně pozitivní vliv na kvalitu zraku.

Samozřejmě to neznamená, že se vám při konzumaci těchto pokrmů nemohou oči zkazit, nebo že se vyhnete po celý život nějaké oční chorobě.

Pokud je ovšem zařadíte do svého jídelníčku a budete je pravidelně konzumovat, můžete mít dobrý pocit z toho, že jste v jídle udělali pro svůj zrak a oči to nejlepší. Pomohli jste očím správně fungovat.

Ovoce a zelenina

Je to základ zdravé stravy, neměly by chybět v každodenním jídelníčku. Právě u ovoce a zeleniny platí pořekadlo "čím více, tím lépe". Mají vysoký podíl vitaminů A,C a E.

Například zmiňovaná mrkev - nejznámější z "očních" potravin - má vysoký obsah karotenů, z nichž v těle vzniká vitamin A, který chrání zrak před šeroslepostí.

Vejce

Zdá se to možná neuvěřitelné, ale "cholesterolový" žloutek pomáhá zraku. Obsahuje totiž velké množství luteinu, ve vejcích je i lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry. Všechny tyto látky chrání zrak před vznikem šedého zákalu.

Ryby z chladných moří

Mezi ně patří například sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny známé pod zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán.

Její konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.

Česnek, cibule a kapary

Také tyto rostliny jsou podobně jako vejce bohaté na síru. Ta je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.

Špenát, kapusta a další listová zelenina

Tyto rostliny obsahují prospěšné látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením, které způsobuje kupříkladu ultrafialové záření.

Ilustrační fotografie

Sója

Patří mezi základní potravinu vegetariánů. Obsahuje mastné kyseliny, fytoestrogeny, vitamin E a přirozené protizánětlivé látky.

Borůvky a hroznové víno

Toto ovoce obsahuje antokyaniny, které zlepšují vidění za šera a v noci.

Víno

S jeho pitím by se to samozřejmě nemělo přehánět, ale vědci prokázali, že má v malých dávkách pozitivní účinky na srdce a oběhový systém.

Podle expertů rovněž pomáhá chránit zrak, nejspíš díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních.

Ořechy a semena

Tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě.

Některé z nich, například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Olivový olej

Nejen očím, ale celému tělu prospějete, pokud máslo a další tuky nahradíte aspoň občas kvalitním olivovým olejem.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/zdrave-oci-nejsou-jen-v-mrkvi-aneb-10-potravin-pro-dobry-zrak-p4w-/zdravi.aspx?c=A110729_101410_zdravi_pet