Kulturistika, fitness - Arnold Schwarzenegger (Rakousko - USA)

Arnold Schwarzenegger (Rakousko - USA)

Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger

Období po příjezdu do USA lze z jeho hlediska označit za triumfální. Po získání titulu Mr. World roce 1970 a po svém vítězství na Mr. Olympia nastává období jeho neomezené vlády až do roku 1975, kdy ohlásil odchod ze světa profesionální kulturistiky, ale po pěti letech to zkusil ještě jednou a opět vítězně.





Když v roce 1989 uspořádala redakce amerického časopisu Flex anketu o nejlepšího
kulturistu všech dob, s převahou v ní zvítězil Arnold Schwarzenegger. Přitom se anketa konala v době, kdy ve vitríně Lee Haneya již bylo šest zlatých sošek Mr. Olympia. To jen potvrzuje, že tento Američan rakouského původu je skutečně výjimečnou osobností, která do značné míry ovlivnila tvář současné kulturistiky. Vlastním talentem, tvrdou prací a houževnatostí dokázal, a to nejen v kulturistice, ale také v obchodních činnostech, že je vždy "správným mužem na správném místě ".

Po kulturistických úspěších na evropské půdě roku 1968 odchází do USA. Setkání Arnolda
s Joe Weiderem bylo pro světovou kulturistiku klíčovým momentem. Právě jejich zásluhou se kulturistika z vysmívané činnosti i v USA stala u Američanů třetí nejrozšířenější pohybovou aktivitou.

Období po příjezdu do USA lze z jeho hlediska označit za triumfální. Po získání titulu Mr. World roce 1970 a po svém vítězství na Mr. Olympia nastává období jeho neomezené
vlády až do roku 1975, kdy ohlásil odchod ze světa profesionální kulturistiky, ale po pěti letech to zkusil ještě jednou a opět vítězně.

V té době však již Arnolda více lákala kariéra ve filmovém průmyslu. Hrál významné role ve filmech Connan the Barbarian, Hercules In New York, Stay Hungry, Pumping Iron, Terminátor, Running Man a v mnoha dalších. V roce 1990 se stává na návrh prezidenta USA George Bushe ředitelem prezidentského výboru pro tělesnou zdatnost. Arnold si za manželku vzal neméně populární osobnost, televizní komentátorku Manu Shriverovou. Mají čtyři dcery, žijí v Kalifornii.

Rok narození: 1947
Výška:     188 cm
Hmotnost:     100 kg

Úspěchy:

juniorský mistr Evropy 1965
mistr Evropy 1966
Mr.. Universe amatérů (NABBA) 1967
Mr.. Universe profesionálů (NABBA) 1969
Mr. Universe IFBB 1969
Mr. World 1970
Mr.. Olympia 1970 - 1975, 1980


    Umístění ve vrcholových soutěžích v kulturistice a silovém trojboji

    * 1963 Contest in Graz, Steirer Hof Hotel, Štýrský Hradec, Rakousko (2. místo)
    * 1964 Krajské mistrovství - třída junioři, Curlene, Rakousko (1. místo)
    * 1965 Mistrovství Evropy juniorů, Stuttgart, Německo (1. místo)
    * 1966 Mistrovství Evropy - třída amatéři (1. místo)
    * 1966 Nejlépe stavěný muž Evropy (1. místo)
    * 1966 Mezinárodní mistrovství Německa v sil. trojboji - těžká váha (1. místo)
    * 1966 NABBA Mr. Universe, Londýn, Anglie - třída amatéři (2. místo)
    * 1967 NABBA Mr. Universe, Londýn, Anglie - třída amatéři, celkově (1. místo)
    * 1968 NABBA Mr. Universe, Londýn, Anglie - třída profi, celkově (1. místo)
    * 1968 IFBB Mr. Universe, Miami, USA - ve své třídě i celkově (1. místo)
    * 1968 IFBB Mr. International, Tijuana, Mexiko (1. místo)
    * 1969 IFBB Mr. Universe, New York, USA (1. místo)
    * 1969 IFBB Mr. Olympia, New York, USA (2. místo)
    * 1969 NABBA Mr. Universe, Londýn, Anglie - ve své třídě i celkově (1. místo)
    * 1969 Mistrovství Evropy, Essen, Německo - ve své třídě i celkově (1. místo)
    * 1970 NABBA Mr. Universe, Londýn, Anglie - ve své třídě i celkově (1. místo)
    * 1970 AAU Pro Mr. World, Columbus, Ohio - USA (1. místo)
    * 1970 IFBB Mr. Olympia, New York, USA (1. místo)
    * 1971 IFBB Mr. Olympia, Paříž, Francie (1. místo)
    * 1972 IFBB Mr. Olympia, Essen, Německo (1. místo)
    * 1973 IFBB Mr. Olympia, New York, USA (1. místo)
    * 1974 IFBB Mr. Olympia, New York, USA (1. místo)
    * 1975 IFBB Mr. Olympia, Pretorie, Jižní Afrika (1. místo)
    * 1980 IFBB Mr. Olympia, Sydney, Austrálie (1. místo)

   Filmografie:

    * 1970 - Herkules v New Yorku (Hercules in New York)
    * 1973 - Dlouhé loučení (The Long Goodbye)
    * 1976 - Zůstaň hladový (Stay Hungry)
    * 1977 - Pumping Iron (Pumping Iron)
    * 1979 - Kaktusový Jack (The Villain)
    * 1979 - Hledání věcí (Scavenger Hunt)
    * 1980 - Příběh Jayne Mansfieldové (The Jayne Mansfield Story)
    * 1980 - Návrat (The Comeback)
    * 1982 - Barbar Conan (Conan the Barbarian)
    * 1983 - Karneval v Riu (Carneval in Rio)
    * 1984 - Ničitel Conan (Conan the Destroyer)
    * 1984 - Terminátor (The Terminator)
    * 1985 - Komando (Commando)
    * 1985 - Rudá Sonja (Red Sonja)
    * 1986 - Špinavá dohoda (Raw Deal)

Hvězda Arnolda Schwarzeneggera na Hollywoodském chodníku slávy (z roku 1987)

    * 1987 - Běžící muž (The Running Man)
    * 1987 - Predátor (Predator)
    * 1988 - Dvojčata (Twins)
    * 1988 - Rudé horko (Red Heat)
    * 1990 - Policajt ze školky (Kindergarten Cop)
    * 1990 - Total Recall (Total Recall)
    * 1991 - Terminátor 2: Den zúčtování (Terminator 2: Judgement Day)
    * 1992 - Vánoce v Connecticutu (Christmas in Connecticut)
    * 1993 - Dave (Dave)
    * 1993 - Poslední akční hrdina (Last Action Hero)
    * 1994 - Berettův ostrov (Berreta's Island)
    * 1994 - Junior (Junior)
    * 1994 - Pravdivé lži (True Lies)
    * 1996 - T2-3D: Battle Across Time (T2-3D: Battle Across Time)
    * 1996 - Rolničky, kam se podíváš (Jingle All the Way)
    * 1996 - Likvidátor (Eraser)
    * 1997 - Batman a Robin (Batman & Robin)
    * 1999 - Konec světa (End Of Days)
    * 1999 - Hollywodský hrdina (Hollywood Hero)
    * 2000 - 6. den (The 6th Day)
    * 2002 - Protiúder (Collateral Damage)
    * 2003 - Vítejte v džungli (The Rundown)
    * 2003 - Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines)
    * 2004 - Cesta kolem světa za 80 dní (Around the World in 80 Days)
    * 2009 - Terminátor 4: Salvation (Terminator 4 Salvation)