Kulturistika, fitness - Tvaroh je zdravý a dietní. Nebojte se ho v kuchyni používat častěji

Tvaroh je zdravý a dietní. Nebojte se ho v kuchyni používat častěji

Tvaroh je zdravý a dietní. Nebojte se ho v kuchyni používat častěji

Je lehký, dobrý a hodí se nejen pro sportovce. Jestli vám ale dochází nápady, jak tvaroh připravit, přinášíme pět sladkých i slaných receptů.

Rajčata plněná tvarohem.

 

Proč si občas dopřát trochu tvarohu?

Je dietní: Kalorická hodnota polotučného tvarohu je ve 100 g cca 460 kJ. Je tak vhodnější než tavené či smetanové sýry.
Mléčné bílkoviny: Jsou lehce stravitelné a tělu dodávají vyváženou směs aminokyselin. Navíc v tvarohu najdete i bílkovinu kasein, který ovlivňuje růst a ochraňuje buňky jater.
Obsahuje vápník: Ten je důležitý hlavně pro děti v období růstu, starší chrání před osteoporózou a zubními kazy.
Zasytí: I několik hodin poté máte pocit plného žaludku, nemáte tak rychle hlad.

Rajčata plněná tvarohem

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká masitá rajčata
* 100 g másla
* 500 g měkkého polotučného tvarohu
* 100 ml smetany nebo mléka
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* 1 svazek jarní cibulky
* pažitka

1. Rajčata omyjeme a seřízneme vrchní část se stonkem. Z vnitřku vydlabeme dužinu, vypláchneme jej a necháme okapat nebo jej vysušíme ubrouskem. Pažitku a jarní cibulku také opláchneme a osušíme, nasekáme nadrobno. Stejně tak vydlabanou dužinu.
2. Změklé máslo utřeme dohladka, přimícháme tvaroh a podle potřeby přilijeme trochu smetany. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
3. Do vyšlehaného tvarohu přisypeme nakrájenou pažitku, jarní cibulku a dužinu. Rajčata naplníme tvarohovou pomazánkou a dáme vychladit do ledničky.

 

NÁŠ TIP

Touto tvarohovou směsí se dají plnit i papriky. Do tvarohu můžete přidat i pokrájenou ředkvičku, nastrouhanou kedlubnu či mrkev nebo různé bylinky. Pomazánku můžete namazat také na čerstvý chléb nebo bagetu.

Rybí pomazánka s tvarohem

Rybí pomazánka s tvarohem.Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 g měkkého tvarohu
* 150 g filé
* 150 g lososa nebo jiné ryby
* bobkový list
* sůl
* nové koření
* citron
* pažitka
* petrželka
* výhonek řapíkatého celeru
* jarní cibulka
* kopr

1. V osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením dáme zvlášť povařit filé a lososa. Měkké uvařené maso rozebereme prsty na kousky a odstraníme kosti.
2. Tvaroh našleháme, osolíme a rozdělíme na dvě části.
3. Do jedné části tvarohu zamícháme nasekaný kopr, cibulku a kousky lososa. Do druhé části pomazánky přidáme nakrájený výhonek řapíkatého celeru, pažitku a filé. Ozdobíme petrželkou a servírujeme s chlebem či bagetou, s klínky omytého citronu.

 

NÁŠ TIP

Pomazánku můžete vyrobit i z uzené ryby, kterou máte rádi.
Vydatnější a barevnější bude s uvařeným vejcem, nastrouhanou syrovou mrkví či celerem.

Dort z tvarohu a ananasu

Dort z tvarohu a ananasu.Příprava: 30 minut + pečení 12 minut

Pro 8 osob

* 300 g máslových sušenek
* 100 g rozpuštěného másla
* 500 g měkkého tvarohu
* 200 g lučiny
* 1 smetanový jogurt
* 12 plátků želatiny nebo 5 lžiček práškové
* 150 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 ananas

1. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečicím papírem, boky lehce vymažeme máslem. Rozdrcené sušenky promícháme s rozpuštěným máslem a lžící je natlačíme na dno formy. Zapečeme je zhruba 8-12 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů a necháme vychladnout.
2. Tvaroh ušleháme s lučinou, smetanovým jogurtem a cukrem. Pár lžic tvarohové náplně oddělíme a vmícháme do rozpuštěné želatiny. Obě směsi pečlivě prošleháme.
3. Sušenkový korpus poklademe plátky ananasu, na ně rozetřeme tvaroh a necháme v chladničce ztuhnout. Před servírováním ozdobíme zbytkem ananasu.

 

NÁŠ TIP

Dort chladne a tuhne minimálně 4 hodiny, připravte ho proto s předstihem. Místo čerstvého ananasu můžete použít konzervovaný.

Koláč s jablky a brusinkami

Koláč s jablky a brusinkami.Příprava: 30 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

Těsto:
* 150 g hladké mouky
* 150 g másla
* 80 g cukru moučka
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 lžičky kypřícího prášku

Náplň:
* 500 g měkkého tvarohu
* 2 vejce
* 100 g moučkového cukru
* 3 jablka
* 100 g sušených brusinek

1. Brusinky zalijeme v misce horkou vodou a necháme je nabobtnat.
2. Do prosáté mouky přimícháme kypřicí prášek a moučkový cukr, přidáme na kousky rozkrájené máslo, žloutek, vanilkový cukr a rychle zpracujeme v hladké těsto. To rozválíme nebo vtlačíme do vymazané formy a necháme půl hodiny odležet v chladu.
3. Tvaroh rozetřeme se žloutky a zkypříme tuhým sněhem z bílků s moučkovým cukrem.
4. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenčí měsíčky. Brusinky necháme okapat na cedníku.
5. Těsto krátce zapečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 5-7 minut. Formu vyjmeme, necháme vychladnout, potřeme tvarohem, zapícháme do něj měsíčky jablek a posypeme brusinkami. Dopečeme v mírně vyhřáté troubě.

 

NÁŠ TIP

Brusinky můžete použít i mražené, jen je nechte rozmrznout a okapat. Do tvarohu přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu.

Sekaná z tvarohu a sýra

Sekaná z tvarohu a sýra.Příprava: 20 minut + pečení 40-50 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg mletého masa (hovězí a vepřové)
* 250 g měkkého tvarohu
* 150 g strouhaného sýra
* 1 menší cibule
* 1 pórek
* česnek
* majoránka
* paprika
* sůl
* pepř

1. Utřeme česnek se solí. Cibuli a pórek nakrájíme na malé kousky a vmícháme do tvarohu i s dalším kořením a strouhaným sýrem. Takto ochucený tvaroh důkladně promícháme s mletým masem.
2. Ruce si namočíme ve studené vodě a z masa vytvarujeme několik menších bochánků, které klademe na vyšší plech nebo do pekáče. Dáme je do předehřáté trouby na 200-220 stupňů a zapečeme nasucho. Pak je podlijeme sklenkou vody a pečeme asi 45 minut.

 

NÁŠ TIP

Tvaroh by měl nahradit vejce, pečivo a strouhanku. Pokud se rozhodnete péct sekanou jako jednu šišku, bez vejce by se mohla při pečení rozpadnout nebo by se velmi špatně porcovala. Proto jsou menší bochánky lepší.

Autoři:

  •  MF DNES
  • Ilona Smetanová